Strava - základ rovnováhy

1. Zloženie stravy:

 
 
Základom pre správnu funkciu trávenia je hlavne varená, teplá, kašovitá, resp. polievková forma jedla.
 
Základom je varené obilie ( ryža, pšeno, pohánka, slzovka, amarant , ovos...), varená a parená zelenina, varené strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach,
 cícer, bôb, azuki, mungo). Ďalej malé množstvo vareného mäsa, mierna konzumácia čerstvého ovocia, orechy a semená.
Ak dodržiavate správne pomery, vytvárate dostatok krvi (xue) a energie (čchi), vytvárate prebytky ( živín, nie váhy ) a tým sa udržiavate v zdraví a rovnováhe.
 
Obilie 50-60%
Varená zelenina 20%
Varené strukoviny15-20%
Surová zelenina 15%
Zvyšné % ..ovocie, orechy:(vlašské, lieskovce, mandle..), semená:(ľan, sezam, čierny sezam, slnečnica, tekvica), varené mäso ( asi 2x týždenne)
 
Koreniny podporujú dobré trávenie. Blahodárne pôsobí kardamón, škorica, zázvor, muškátový oriešok, klinček, kurkuma a pod. Keď sa užívajú s  mierou, podporujú trávenie, zbavujú nadúvania a  pomáhajú zbavovať sa plesní, parazitov, čistia tráviaci trakt a uľahčujú trávenie.
 
Príklad vhodnej kombinácie cielene podporujúcej trávenie očistu tráviaceho traktu: Aníz + fenikel+ badián+ koriander.....rozdrviť v mažiariku najemno, spojiť do jednej zmesi a užívať 1/3 kávovej lyžičky po hlavnom jedle.  Nepreháňať dávkovanie, nadmerné množstvo vysušuje žaludok!